Danmark mister førsteplads på liste over konkurrenceevne

Danmark ryger ned på tredjepladsen i den nyeste sammenligning af 67 landes konkurrenceevne.
Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, peger på områder, hvor Danmark kan gøre detbedre for at bevare sin internationale konkurrenceevne. | Foto: Hans Søndergaard / Dansk Industri
Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, peger på områder, hvor Danmark kan gøre detbedre for at bevare sin internationale konkurrenceevne. | Foto: Hans Søndergaard / Dansk Industri
AF RITZAU

I de to seneste år har Danmark toppet den liste, som Institute for Management Development hvert år udarbejder over de lande, der er mest konkurrencedygtige.

Men på dette års liste, der netop er offentliggjort, må vi se os overgået af Singapore og Schweiz og dumper ned på tredjepladsen blandt de 67 lande i undersøgelsen.

Det er dog trods alt godkendt, hvis man spørger Dansk Industris cheføkonom, Allan Sørensen.

”Danmark er med i verdenstoppen, når der spilles om de bedste pladser ved VM i konkurrenceevne. Vi har vundet guld de seneste to år, men i år kom vi ikke helt i finalen,” siger cheføkonomen.

Mens Danmark scorer topkarakter og en førsteplads på områder som korruption, konkurrencelovgivning, sprogkundskaber og digital transformation, så er der områder, hvor vi slet ikke kan hamle op med de andre.

Det gælder blandt andet arbejdstid, beskatning, benzinpriser og antallet af ansatte i den offentlige sektor.

Det er her, at der ifølge Allan Sørensen skal sættes ind, hvis vi skal tilbageerobre førstepladsen.

”Danmark har en utroligt stor offentlig sektor, som opkræver mange skatter og lægger beslag på mange medarbejdere.”

”Vi skal nedbringe den offentlige administration og frigive medarbejdere til det private erhvervsliv,” siger Allan Sørensen.

De 67 lande bliver målt på i alt 256 indikatorer, og Danmark scorer højest i 28 af dem.

”Vores samfund er utroligt velfungerende, og det er en klar styrke for virksomhederne. Vi har eksempelvis en effektiv lovgivning, styr på de offentlige finanser, lige muligheder og en god infrastruktur,” siger Allan Sørensen.

Blandt højdespringerne på årets liste finder man Kina, der er rykket syv pladser frem og nu ligger nummer 14, to pladser efter USA.

Sverige er nummer seks på listen, mens Norge ligger nummer 10.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også