Debat: Ny politisk sæson skal geare Danmark til den nye tredje alder

Der skal skabes mere fleksibilitet for folk, der gerne vil arbejde på nedsat tid inden pensionisttilværelsen. Det skriver Allan Polack, topchef i PFA, i dette debatindlæg.
Allan Polack, Group CEO, PFA. | Foto: Ritzau Scanpix/Niels Ahlmann Olesen
Allan Polack, Group CEO, PFA. | Foto: Ritzau Scanpix/Niels Ahlmann Olesen
AF ALLAN POLACK, ADM. DIREKTØR, PFA

En ny sæson i Folketinget er begyndt, og der er mindre end et år til, at statsministeren senest skal have udskrevet valg. Derfor vil det nye folketingsår givetvis blive præget af valgkamp, men forhåbentlig også konkrete initiativer, der kan ruste Danmark til fremtiden.

Det er ingen hemmelighed, at danskerne lever længere og længere. Halvdelen af alle børn, der bliver født i dag, bliver 100 år gamle, og de ekstra år, vi får skrevet på kontoen, er langt overvejende raske og gode leveår.

Det betyder, at en ny livsfase er opstået: Den 3. alder eller seniortilværelsen. Spørgsmålet er, om samfundet og det politiske system så er gearet til den nye tredje alder.

Svaret er både og. På den ene side har vi et af verdens bedste pensionssystemer og veludbyggede velfærdssamfund, der sikrer en økonomisk tryg tilværelse for langt de fleste. På den anden side er en række regler og den nødvendige fleksibilitet ikke fulgt med tiden. Derfor er vi i PFA særligt optaget af følgende tre ting i det kommende folketingsår.

Mere fleksibilitet i overgangen mellem arbejdsliv og pensionstilværelse

En Epinion-undersøgelse, som PFA står bag, har vist, at godt 80 pct. af de danskere, der nærmer sig pensionsalderen, gerne vil arbejde på nedsat tid efter den traditionelle pensionsalder i en eller anden grad.

Det giver anledning til at spørge sig selv om, hvorfor det så ikke sker, for der er åbenlyst et kæmpe potentiale, vi som samfund ikke udnytter?

Derfor skal vi gøre overgangen mellem arbejdsliv og pensionstilværelse mere fleksibel. Med et arbejdsmarked i hastig forandring, er det nødvendigt at se på, om den traditionelle model for tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet – fra 37 timer til 0 timer – er den eneste rigtige måde at gøre det på.

Det er meget glædeligt, at regeringen har nedsat ”Tænketanken for et godt og længere seniorarbejdsliv”, som netop skal se på, hvordan vi kan fastholde friske seniorer længere på arbejdsmarkedet. Her vil nye modeller for tilbagetrækning, herunder mere fleksibilitet, kunne komme i spil.

Bedre muligheder for ”unretirement”

En ting er selve overgangen, men det skal også være lettere at kunne ”unretire”, dvs. vende tilbage til arbejdsmarkedet efter, man er gået på pension.

Derfor bør der ses på, hvilke barrierer der forhindrer, at folk, der ønsker at komme tilbage på arbejdsmarkedet efter den traditionelle pensionsalder, også har reel mulighed for det.

Man kunne f.eks. se på, at det for de fleste ikke længere er muligt at være medlem af en A-kasse efter den traditionelle pensionsalder.

Både finansminister Kristian Jensen (V) og partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) har bebudet, at efteråret kommer til at byde på politiske tiltag over for de nuværende pensionister f.eks. i forhold til at udvide arbejdsudbuddet.

Spændende intentioner, som vi i PFA vil følge tæt.

Et godt og langt arbejdsliv kræver forebyggelse

Vi skal som samfund lære at blive langt bedre til at forebygge stress. Hele forudsætningen for at have et godt og langt arbejdsliv er, at vi ikke bliver for syge til at arbejde.

I PFA ser vi flere og flere tilfælde af mental nedslidning. Vi har som samfund fundet en række løsninger til at forebygge fysiske lidelser, men det står efterhånden værre til med de mentale lidelser. Derfor er vi meget optaget af, hvad regeringens nationale stresspanel vil komme frem til i deres arbejde.

En af de ting, der bliver stadig mere tydeligt, er, at vores digitale vaner – eller nærmere uvaner – har fået afgørende betydning for at flere føler sig stresset og ikke får givet sig selv de nødvendige mentale pauser. Det er også medvirkende til, at vi i PFA har indgået et samarbejde med læge Imran Rashid om at udvikle redskaber til at få bedre og sundere digitale vaner.

Vi ser derfor særligt frem til at høre stresspanelets anbefalinger til, hvordan vi ude på arbejdspladserne får indrettet os bedre i en digital tidsalder, hvor hastigheden og kravene må forventes hele tiden at stige.

Ud over stresspanelet har Beskæftigelsesministeriet også haft nedsat en ekspertgruppe for arbejdsmiljø, der lige er kommet med en række anbefalinger til at ændre arbejdsmiljøsystemet, så det bl.a. bliver bedre til at forebygge stress og mental nedslidning.

Det er spændende tiltag, som forhåbentligt vil blive omsat til effektfulde politiske initiativer.

Debat: Tryk på speederen for biogas til transport

Debat: Gør det nemmere at byde på offentlige opgaver

DEBAT: En sundhedssektor i verdensklasse kræver samarbejde med erhvervslivet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også