PolicyWatch

Regeringen langt fra at indfri egen målsætning for job og vækst

Både i forhold til vækst og arbejdskraft er regeringen langt fra at nå sine målsætninger. Forklaringen er, at Folketinget ikke vil gøre, som regeringen siger, lyder det fra flere ministre.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille. | Foto: Ritzau Scanpix/Jonas Olufson.

I 2025 skal øget vækst have gjort danskerne 80 mia. kr. rigere, og arbejdsudbuddet skal være øget med 55-60.000 personer. Det er et par af målsætningerne i regeringens 2025-plan fra 2016, men de er langt fra at blive indfriet.

Det skriver Børsen.

Væksten i 2025 er ifølge avisen indtil videre kun øget med 13,25 mia. kr. gennem nye reformer. Arbejdsudbuddet er blot blevet øget med 3400 personer. Finansminister Kristian Jensen (V) og økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) ærgrer sig over for Børsen over, at regeringen ikke er kommet igennem Folketinget med sine reformer af blandt andet skat og udenlandsk arbejdskraft.

"Det er skuffende, at vi ikke er nået længere. Man må sige, at vores ambitioner både som regering og parti har været større. Men det er meget enkelt. Vi har fremlagt initiativer, der kan gøre Danmark rigere. Men det er jo sådan, at det har der desværre ikke været flertal for," siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille til Børsen.

Økonomiministeren vil ikke definitivt begrave målsætningerne, men medgiver, at det ser svært ud.

Farvel til rekrutteringsudspil

Senest har regeringen måttet vinke farvel til sit udspil om rekruttering af udenlandsk arbejdskraft, der skulle have øget arbejdsudbuddet med omkring 800 personer.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) opgav i sidste uge forhandlingerne med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, og nu håber regeringen på at komme igennem med omkring 15 af de oprindelige 21 forslag i rekrutteringsudspillet.

Flere økonomer gav derefter regeringens målsætning for arbejdsudbuddet dødsstødet.

"Hvis ikke vi får en indvandring, tror jeg, det bliver svært at nå de 60.000. Der er ikke flere lavthængende frugter tilbage så at sige,” sagde økonomiprofessor Bent Greve fra Roskilde Universitet blandt andet til PolicyWatch for en uge siden.

Til trods for det amputerede rekrutteringsudspil fastholdt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen dog, at det stadig er regeringens målsætning at nå et øget arbejdsudbud på 55-60.000 personer i 2025.

"Det, mener jeg stadigvæk er realistisk, for vi er ikke i 2025 endnu. Og jeg er overbevist om, at efter et folketingsvalg, tror jeg, der kan være nogle politiske vinde, der er anderledes, end de er i øjeblikket. Og så må man jo tage initiativer efter et folketingsvalg, der kan øge arbejdsudbuddet," sagde Troels Lund Poulsen til PolicyWatch i sidste uge.

Rekrutteringsudspillet skal efter planen førstebehandles i Folketinget til februar, men regeringen overvejer at fremrykke processen nu, hvor forhandlingerne er brudt sammen.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier