Socialdemokratiet beskylder regeringen for løndumping i landbruget

Regeringen vil sænke lønnen for udenlandske praktikanter i landbruget. Det skyldes udelukkende et ønske om billig arbejdskraft, lyder det fra Socialdemokratiet, der onsdag havde kaldt integrationsministeren i samråd om sagen.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix 2018
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix 2018

Det skal være lettere og billigere for landbruget og andre virksomheder inden for det grønne område at hente udenlandske praktikanter, mener regeringen, der blandt andet vil sænke lønnen.

Men forslaget skyldes kun, at regeringen vil give landbruget adgang til billig arbejdskraft, mener Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S), der onsdag havde kaldt udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd om sagen.

"Den her sag er ufattelig vigtig. For det er en sag, hvor regeringen ønsker at lempe kravene i forhold til at ansætte landbrugspraktikanter fra udlandet," sagde Leif Lahn Jensen ved samrådet.

"Som jeg ser det, er det kun med ét ønske. Det er simpelthen for at give landbruget en mulighed for at få billig arbejdskraft og på sigt dumpe lønnen markant," tilføjede han.

Konkret vil regeringen som en del af sit udlændingeudspil om at styrke rekruttering af udenlandsk arbejdskraft lempe kravene til udenlandske praktikanter på det grønne område. Blandt andet skal det være muligt at ansætte praktikanter til en årsløn på 130.000 kr., og regeringen vil afskaffe kravet om, at ansøgere skal være under uddannelse, afskaffe kravet om sprogtest og forhøje aldersgrænsen fra 30 til 35 år.

Vil sidestille praktikanter

Det har blandt andet fået fagforeningen 3F op i det røde felt, fordi det ifølge 3F vil presse lønnen i sektoren. Det afviste Inger Støjberg dog under samrådet.

"Regeringen vil ikke åbne op for, at landbruget kan hente arbejdskraft til Danmark til 130.000 kr. om året. Det er rigtigt, at vi vil fjerne de ekstra krav, der er til praktikanter på det grønne område, men nej, vi mener bestemt på ingen måde, at det her kommer til at føre til social dumping," sagde ministeren.

Ifølge Inger Støjberg vil lempelsen betyde, at praktikanter på det grønne område sidestilles med blandt andet praktikanter på sundhedsområdet.

"De ekstra krav til praktikpladser på det grønne område, som regeringen foreslår afskaffet, er indført i 2015, og som sagt, jeg kan ikke se, at de har andre formål end at stille praktikanter og praktiksteder på det grønne område herunder landbruget dårligere end alle andre områder," sagde hun.

Inger Støjberg mener ikke, at der er en risiko for social dumping, da praktikstederne skal godkendes af et udvalg, hvor både fagbevægelsen og landbrugsorganisationerne sidder med.

"Nøjagtig som i dag vil der være et krav om, at en praktikant selvfølgelig skal være i praktik. Og det betyder, at opholdet skal have et uddannelsesmæssigt sigte," sagde hun.

Erhvervsledere: Udlændingedebat skræmmer international arbejdskraft

Regeringen langt fra at indfri egen målsætning for job og vækst

Erhvervslivet tager slukøret imod stumperne af amputeret rekrutteringsudspil

Støjberg åbner for at nøjes med 15 af 21 forslag om udenlandsk arbejdskraft

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også