PolicyWatch

Venstres økonomiske planer indeholder ingen penge til løfter om afgiftsstop

Finansminister Kristian Jensen (V) har ad flere omgange kritiseret Socialdemokratiet for at lade afgifterne stige på bl.a. chokolade og kaffe. Men Venstre har ikke selv sat penge af til at stoppe de selvsamme afgiftsstigninger i partiets økonomiske plan eller erhvervsudspil. Vi finder nye penge i råderummet, lover Kristian Jensen.

Lars Løkke Rasmussen, Kristian Jensen og Tommy Ahlers fremlagde onsdag et erhvervsudspil. | Foto: Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe

Venstre er nødt til igen at åbne låget ind til det økonomiske råderum, fordi partiet ikke har sat penge af til at stoppe afgiftsstigninger på blandt andet chokolade, kaffe og is i partiets økonomiske plan, erhvervsudspil eller andre udspil, der er lagt frem i valgkampen.

Venstre har ad flere omgange de seneste uger kritiseret Socialdemokratiet for at vil lade afgifterne stige på netop chokolade og kaffe, men Venstre har ikke anvist en finansiering til, hvordan partiet selv vil stoppe stigningen på de selvsamme afgifter.

Det viser en granskning af faktaark fra Skatteministeriet, VLAK-regeringens 2025-plan, konvergensprogrammet for 2019 og svar til Folketingets finansudvalg, som PolicyWatch har bedt to økonomer fra henholdsvis Kraka og Cepos om at foretage.

"Forudsætningen for 2025-planen og dermed også for konvergensprogrammet er, at afgifterne på chokolade, kaffe og visse andre varer skal stige med priserne fra 2021. Derfor kan Venstre ikke umiddelbart sige, at Socialdemokratiet vil lade de afgifter stige mere, end Venstre selv vil. Hvis Venstre vil kritisere Socialdemokratiet for de afgiftsstigninger, er Venstre nødt til at finde nye penge i det økonomiske råderum" siger Niels Storm Knigge, senioranalytiker i Kraka til PolicyWatch.

Finansminister Kristian Jensen (V) har flere gange henvist til, at konvergensprogrammet for 2019 er Venstres økonomiske plan. Det er til trods for, at konvergensprogrammet ifølge Finansministeriet blot er en form for "selvangivelse," som regeringen hvert år skal sende til EU om dansk økonomi.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos, er enig med Niels Storm Knigge i, at hvis Venstre vil fastfryse afgifterne på kaffe, chokolade og visse andre sukkerholdige varer, skal der nye penge på bordet end det, som Venstre hidtil har fortalt om.

"Det forekommer umiddelbart, at Finansministeriet – og dermed Venstre – har indbudgetteret en stigning i afgifterne på bl.a. chokolade, slik og is frem mod 2025. Hvis Venstre vil fastholde skattestoppet for chokolade, is og slik mv. så spises der af det råderum, som partiet har til overs efter udgiftsprioriteringerne," lyder det fra Mads Lundby Hansen.

To puljer med afgifter

Socialdemokratiet fremlagde forrige mandag en økonomisk 2025-plan, som lagde sporene ud for, hvad partiet vil bruge penge på, hvis det får regeringsmagten. I 2025-planen vil Socialdemokratiet dog droppe skattestoppet på en række afgifter, hvilket spytter 700 mio. kr. mere i statskassen, end der er lagt op til med Venstres politik.

Det fik Kristian Jensen til at lange ud efter Socialdemokratiet på et efterfølgende pressemøde samt i en pressemeddelelse.

Problemet for Venstre er bare, at Socialdemokratiets afgiftsstigninger handler om afgifter på varer som eksempelvis CFC-gasser, nikkel, spildevand og affald. Omvendt får partiet ikke ekstra penge i statens pengetank ved at droppe afgiftsstigninger på chokolade og kaffe, fordi der ikke er planlagt en afgiftsstigning i konvergensprogrammet, og dermed hverken i Socialdemokratiets eller Venstres nuværende økonomiske politik.

"Så det skattestop, som Socialdemokratiet og Venstre var uenige om i forbindelse med Socialdemokratiets 2025-plan, handler ikke om chokolade, kaffe og andre afgifter på sukkerholdige varer. Det fremgår helt klart af VLAK-regeringens 2025-plan og de svar, som Finansministeriet har givet til Finansudvalget på baggrund af den plan," siger Niels Storm Knigge.

Venstre: Det skal stå tydeligere

Finansminister Kristian Jensen erkender, at Venstre ikke har været tydelige nok til at kommunikere, hvordan et afgiftstop på bl.a. kaffe, chokolade, is og andre sukkerholdige varer skal finansieres, men han slår fast, at der er penge til det.

"Vi vil have et skattestop hele vejen til 2025. Det er ikke præciseret i det her (erhvervsudspil, red.), at skattestoppet fortsætter til 2025, fordi det er sagt tidligere i valgkampen. Du kan have en pointe i, at det skal stå tydeligere."

Men når du henviser til konvergensprogrammet, så er det jo også jeres politik, at lade afgifterne stige på chokolade og kaffe med en indeksering fra 2021 til 2025 – det har I ikke afsat penge til?

"Men det bliver der afsat penge til. Vi ønsker et skattestop, der render helt til 2025," siger Kristian Jensen.

I Venstres erhvervsudspil, som blev præsenteret onsdag, er der afsat 300 mio. kr. til at sænke afgifter til gavn for erhvervslivet. Kristian Jensen garanterer, at de 300 mio. kr. ikke skal bruges til at fastfryse afgiften på chokolade, kaffe og andre varer, men at partiet vil finde nye penge til det.

"Vi mangler ikke penge. I 2025 er der et udisponeret råderum på knap 4 mia. kr. Vi bruger 300 mio. kr. på en pulje her, og vi bruger nogle få af dem på andre ting. Så der er masser af penge i det udisponerede råderum til også at fastholde et skattestop frem mod 2025."

Men er det så de her 300 mio. kr., der skal finansiere en fortsættelse af skattestoppet på kaffe, chokolade og andre varer?

"Nej, det er ekstra."

Så det er nye penge?

"Ja," siger Kristian Jensen.

Meldingen fra Kristian Jensen får Niels Storm Knigge fra Kraka til at konstatere, at Venstres afgiftsmelding ikke stemmer overens med det, som ellers er Venstres økonomiske plan - nemlig konvergensprogrammet:

"Der er tilsyneladende en forskel mellem Venstres skattestop i konvergensprogrammet og det, de har meldt ud senest i valgkampen her," siger Niels Storm Knigge.

S: Læg en økonomisk plan frem

Socialdemokratiets fungerende politiske ordfører Mattias Tesfaye undrer sig over, hvordan Venstre endnu engang kan finde penge fra det økonomiske råderum, når partiet ikke vil lægge en økonomisk plan frem i valgkampen.

"Det er en gratis omgang at slynge om sig med millioner og milliarder, uden vi kan se en samlet oversigt over, at dansk økonomi hænger sammen frem mod 2025. Det er højest mærkværdigt," siger Mattias Tesfaye og fortsætter:

"Det er helt fair, at Kristian Jensen anviser finansiering fra råderummet. Jeg synes bare efterhånden, at regeringen har gjort det med en hel del ting. Vi mangler at se en oversigt over, om Venstre har spist hele råderummet. Har de brugt pengene mere end en gang."

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier