PolicyWatch

Enhedslisten opfordrer Heunicke til hurtig Omikron-handling

Covid-varianten Omikron har øget smitten betydeligt. Sundhedsministeren må handle hurtigt, siger Enhedslisten.

Peder Hvelplund (EL) opfordrer sundhedsministeren til hurtig handling for, hvordan Danmark håndterer Omikron. | Foto: Philip Davali

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, mener, at regeringen hurtigt må komme med en plan for, hvordan Danmark kan håndtere den voldsomt stigende smitte med covid-19-varianten Omikron.

De seneste uger er smittetallene med covid-19 steget betydeligt i Danmark. Og smitten med Omikron er næsten eksploderet. På en uge er det opdagede antal tilfælde steget fra 796 til 6047.

"Lige nu blive antallet af smittede med Omikron fordoblet cirka hvert andet døgn. Det gør, at vi ikke længere bare kan vente og se, hvordan de restriktioner, vi allerede har vedtaget, virker."

"Vi risikerer simpelthen at bliver kørt over af epidemien, hvis ikke vi reagerer nu. Hvis der går en uge, inden vi reagere, så kan vi stå et sted, hvor antallet af nye smittede hver dag er over 10.000. Det vil få betydning for antallet af indlagte. Og så risikerer vi, at det simpelthen er for sent," siger han.

Peder Hvelplund ser et potentielt stort problem, hvis smitten stiger så voldsomt så hurtigt. Ikke bare kan sundhedsvæsnet blive overvældet, både test og smitteopsporing kan også.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skrev i en mail onsdag aften, at der arbejdes i døgndrift for at håndtere situationen.

"Regeringen og sundhedsmyndighederne arbejder i døgndrift for at håndtere situationen, og Epidemikommissionen vurderer i øjeblikket, om der er behov for nye tiltag, der kan lægge en dæmper på udviklingen."

"Med Omikron har vi fået en ny epidemi i epidemien. Situationen kræver en hurtig omstilling af vores epidemiberedskab og en robustgørelse af vores hospitalskapacitet, når indlæggelsestallene forventeligt stiger."

Også SF's formand, Pia Olsen Dyhr, mener, at der hurtigt skal kigges på, om der skal indføres yderligere restriktioner.

"Tænker at vi meget snart må kigge på yderligere restriktioner - smitten er voldsom, og vi skal have dæmmet op for den, så vi kan sikre fællesskabet i julen," skriver hun på Twitter.

Peder Hvelplund håber, at ministeren rubber neglene.

"Det er nødvendigt, at vi hurtigt får en meget klar strategi for, hvordan vi håndterer Omikron."

"Vi skal have nye, smittereducerende tiltag og vi skal kigge på vores kapacitet inden for test, smitteopsporing og isolation."

"Har vi over 15.000 dagligt nysmittede - og det kan ske allerede i næste uge - vil det jo være svært at finde personale til vores sundhedssektor, hvis alle nærkontakter skal isolere sig," siger han.

Fagfolk anbefaler forsamlingsloft for at dæmpe Omikron-smitte 

Smitteopsporing ændres: Nære kontakter kan selv bestille test

Boostervaccine beskytter 70-75 pct. mod omikron 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier