PolicyWatch

Fed så beskeden til moderat vækst omkring månedsskiftet

Væksten bremses dog af forstyrrelser i forsyningskæden og mangel på arbejdskraft.

Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS / X90178

Den amerikanske økonomi voksede senest med "beskeden til moderat" hast, og væksten blev bremset på grund af begrænsninger i forsyningskæderne. Udfordringer på udbudssiden og flaskehalse inden for transportsektoren betød samtidig, at priserne steg.

Det fremgår af Federal Reserves, Feds, seneste Beige Book, som blev offentliggjort onsdag.

"Den økonomiske aktivitet voksede i en beskeden til moderat hastighed, ifølge flertallet af Federal Reserve-distrikter. Flere distrikter bemærkede imidlertid, at væksten bremsede i denne periode, begrænset af forstyrrelser i forsyningskæden, mangel på arbejdskraft og usikkerhed omkring Delta-varianten af covid-19," står der i Beige Book, som denne gang dækker perioden frem til og med den 8. oktober.

Udviklingen i beskæftigelsen bevægede sig synkront, altså med "beskeden til moderat" tempo. Det skyldtes ikke efterspørgslen, for erhvervslivet råber på flere medarbejdere, men derimod at arbejdsudbuddet i USA er begrænset.

"Transport- og teknologivirksomheder oplevede et særligt lavt udbud af arbejdskraft, mens mange detail-, fritids- og produktionsvirksomheder skar timer eller produktion, fordi de ikke havde nok ansatte."

En af udfordringerne er, at amerikanerne efter coronapandemien har svært ved at få passet deres børn, så de kan gå på arbejde.

På prisfronten var der omvendt tale om mere end beskedne stigninger.

"De fleste distrikter rapporterede betydeligt forhøjede priser, drevet af stigende efterspørgsel efter varer og råvarer. Rapporter om stigninger i inputomkostninger var udbredt på tværs af brancher, drevet af produktmangel som følge af flaskehalse i forsyningskæden," fastslås det i Beige Book, hvoraf det dog også fremgår, at mange selskaber svarede igen ved selv at hæve deres priser.

Beige Book er en anekdotisk samling af indtryk fra økonomien i den amerikanske centralbanks 12 distrikter, og denne seneste udgave blev indsamlet af afdelingen i Richmond.

Den interne vagthund i USA's centralbank vil undersøge chefers investeringer

Centralbankernes storstilede opkøbsprogrammer kan snart stilne af 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier